Quantcast
Channel: Μεντζελοπουλου βιβετα άτακτος blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3451

Μυκητιασική κολπίτιδα…Κολπίτιδα και Συμπτώματα

$
0
0

 

Κολπίτιδα και Συμπτώματα

Σβήσε την άσχημη οσμή (εκεί χαμηλά)

Την τέλεια αποτρίχωση εκεί χαμηλά την πέτυχες, τα ακόμα πιο τέλεια εσώρουχα, τα αγόρασες, κι όμως αυτή η δυσάρεστη οσμή στην μικρή σου περιοχή, συνεχίζει να σε ταλαιπωρεί. Τι φταίει και πώς μπορείς να λύσεις το πρόβλημα;

Οποιαδήποτε αλλαγή στην οσμή της ευαίσθητης περιοχής, είναι σημάδι πως έχει μεταβληθεί η ισορροπία του ph στον κόλπο. Η κακοσμία εκεί χαμηλά μπορεί να συνδέεται με διάφορες αιτίες όπως μια κολπίτιδα, μια μυκητίαση ή μια αντιβακτηριδιακή μόλυνση. Έτσι, κι αλλιώς στον γυναικείο κόλπο εγκαθίστανται και ζουν διάφοροι μικροοργανισμοί, απλά κάποιες φορές και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (από την αλλαγή της υγρασία μέχρι το ότι έμεινες κάποιες ημέρες φορώντας το ίδιο εσώρουχο) ο αριθμός των μικρο- οργανισμών αυτών, αυξάνει και πληθαίνει. Ταυτόχρονα, μια ουρολοίμωξη ή κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (όπως τα χλαμύδια ή τριχομονάδες) μπορεί να ευθύνονται για την δυσάρεστη οσμή στην περιοχή!
Τα συνήθη ενοχλητικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν την δυσάρεστη οσμή εκεί χαμηλά, τη φαγούρα στην περιοχή και την έκκριση παχύρρευστων ή δύσοσμων κολπικών υγρών.

 

+”Σιχαίνομαι τη μουνίλα!”

-David Rundle to Viveta

 

Πως θα αντιμετωπίσεις τη δυσάρεστη οσμή:
1. Πάνω απ’ όλα η προσωπική σου υγιεινή:
Κάποιες φορές όλες μας φτάνουμε στο σημείο να παραμελούμε λιγάκι την προσωπική μας υγιεινή. Και μην νομίζεις πως κι εσύ δεν το κάνεις κατά καιρούς: θες το καλοκαίρι στο κάμπινγκ που κυκλοφορούσες πρωί και βράδυ με το ίδιο βρεγμένο μαγιό; Θες που έκανες σεξ μαζί του στις τουαλέτες; Θες που άλλαξες στριγκάκι αλλά έβαλες το ίδιο τζινάκι; Όπως και να έχει, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στην υγιεινή σου. Φρόντισε να πλένεις την περιοχή καθημερινά, να προτιμάς τις σίγουρες σεξουαλικές συνευρέσεις με προφυλακτικό και όχι όπου λάχει και φυσικά ν’ αλλάζεις καθημερινά το εσώρουχό σου.
2. Κάνε και πλύσεις με ζεστό νεράκι:
Φρόντισε να καθαρίζεις την περιοχή εξωτερικά με ζεστό νεράκι και ένα απλό σαπούνι. Απόφυγε τα προϊόντα που υποτίθεται πως προορίζονται για την ευαίσθητη περιοχή, αλλά τελικά καταλήγουν να κάνουν κακό στο ph του κόλπου.
3. Τα βαμβακερά σου τα εσώρουχα:
Μπορεί να μην την άκουγες τη μαμά σου τότε που φώναζε για τα εσώρουχα που προτιμάς αλλά τώρα σπας το κεφάλι σου που δεν την πίστεψες. Τα στριγκάκι τύπου κορδονάκι, τα συνθετικά εσώρουχα, τα νάιλον ή δερμάτινα υλικά μπορούν να αυξήσουν τους μικροοργανισμούς στην ευαίσθητη περιοχή. Η επιδερμίδα δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά φορώντας τα λάθος εσώρουχα. Ο μόνος φυσικός τρόπος για ν’ αποφεύγεται η υγρασία στην περιοχή είναι το να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα. Τα δε στριγκάκια μπορεί να θεωρούνται σέξι αλλά με την μπρος πίσω τριβή, πολλοί μικροοργανισμοί και βακτήρια κινούνται από τον πρωκτό στον κόλπο, προκαλώντας μολύνσεις.
4. Προσοχή στα χημικά προϊόντα:
Πολλά προϊόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο που υποτίθεται πως είναι σχεδιασμένα ειδικά για την ευαίσθητη γυναικεία περιοχή. Κάποια άλλα, σου υπόσχονται πως με μερικές κολπικές πλύσεις, μπορούν να εξαλείψουν την δυσάρεστη οσμή. Τελικά όμως, τα χημικά που περιέχουν τα σκευάσματα αυτά, μόνο κακό σου κάνουν αφού καταστρέφουν την ισορροπία του ph στον κόλπο. Διάλεξε τα προϊόντα της προσωπικής σου υγιεινής με μεγάλη προσοχή και προτίμησε τα οικολογικά σκευάσματα που πρώτες ύλες τους είναι προϊόντα της φύσης όπως το εκχύλισμα από χαμομήλι. Απόφυγε τα αφροντούς με περίεργα αρώματα ή οινόπνευμα και διάλεξε εκείνα που θα σου προτείνει ο γυναικολόγος (ειδικά όσα προορίζονται για πλύση του κόλπου).
5. Και η διατροφή βοηθά:
Το γιαούρτι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφέρεις την ισορροπία στον κόλπο σου ενώ η αντιμυκητιακή δράση του είναι ευρέος διαδεδομένη.
6. Ο καθαρός σύντροφος:
Εκτός από καθαρό κούτελο, ο εκάστοτε παρτενέρ σου στο σεξ πρέπει να τηρεί τους κανόνες της υγιεινής. Φρόντισε να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις και φυσικά, πρόσεξε ιδιαίτερα ποιά τρόφιμα ή άλλα υλικά του επιτρέπεις να χρησιμοποιεί εκεί χαμηλά. Το λιπαντικό σας πρέπει να έχει βάση το νερό και όχι το λάδι, οι τροφές (μέλι, σοκολάτα) στην περιοχή μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις, ενώ και τα βοηθήματα πρέπει ν’ αποστειρώνονται σωστά μετά την χρήση.
7. Ο γιατρός έχει τον πρώτο λόγο:
Φυσικά, προτού προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια και εφόσον τα συμπτώματα της κακοσμίας στην περιοχή συνεχίσουν να υφίστανται, συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου. Εκείνος, με την κατάλληλη εξέταση και την καλλιέργεια κολπικού υγρού μπορεί να σου πει ποιοί είναι οι μικροοργανισμοί, μύκητες ή βακτήρια που σε ταλαιπωρούν και να σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Κατερίνα Π.
Κολπικό έκκριμα: Βακτηριδιακή κολπίτιδα. Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Πάντα, όμως, η βακτηριδιακή κολπίτιδα οφείλεται σε πολλούς ταυτόχρονα μικροοργανισμούς.

αλλαγές που μπορεί να είναι σημεία ενός προβλήματος

Το κολπικό έκκριμα είναι φυσιολογικό;
Ναι. Αδένες εντός κόλπου και του τραχήλου σας εκκρίνουν μικρές ποσότητες υγρών. Αυτή η ροή υγρού έξω από τον κόλπο κάθε μέρα, μεταφέρει παλιά κύτταρα που έχουν επενδύσει τον κόλπο. Αυτός είναι ο τρόπος που το σώμα σας διατηρεί τον κόλπο σας υγιή και καθαρό. Το υγρό είναι συνήθως καθαρό ή γαλακτώδες και δεν μυρίζει άσχημα.

Το χρώμα και το πάχος του κολπικού υγρού αλλάζει με το μηνιαίο κύκλο σας. Είναι παχύτερο κατά την ωορρηξία (όταν μία από τις ωοθήκες σας απελευθερώνει ένα αυγό), όταν η γυναίκα θηλάζει ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ποιες αλλαγές μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος;
Οι αλλαγές που μπορεί να σημαίνουν την ύπαρξη ενός προβλήματος περιλαμβάνει την αύξηση του ποσού του εκκρίματος, μια αλλαγή στο χρώμα ή την οσμή, ερεθισμός, κνησμός ή κάψιμο ή γύρω στο κόλπο σας. Αυτό ονομάζεται κολπίτιδα. Το έκκριμα επίσης μπορεί να βάφεται με αίμα όταν δεν υπάρχει περίοδος. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι του προβλήματος. Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Συμβουλές για την πρόληψη κολπίτιδα
Μετά τη χρήση της τουαλέτας, πάντα σκουπιστείτε από εμπρός προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε να πάρετε τα βακτηρίδια από την περιοχή του ορθού σας στον κόλπο σας.
Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βαμβάκι επιτρέπει την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας να “αναπνέει”. Σε περιόδους που υπάρχει φλεγμονή αποφύγετε τη χρήση εσώρουχου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, καλσόν, μαγιό, ή σορτς ποδηλασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Αλλάξτε το απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σας ή το μαλακτικό ρούχων εάν νομίζετε ότι μπορεί να είναι ερεθιστικό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας.
Το latex των προφυλακτικών και τα αντισπερμικά τζελς που χρησιμοποιούνται για αντισύλληψη μπορεί να είναι ερεθιστικά για μερικές γυναίκες. Εάν πιστεύετε ότι ένα από αυτά τα προιόντα είναι πρόβλημα για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας.
Αποφύγετε το καυτό μπάνιο
Μπάνιο ή ντους καθημερινά με ελαφρύ ταμπονάρισμα και όχι τρίψιμο της πετσέτας.
Το ντους μπορεί να ενοχλεί την περιοχή.
Αποφύγετε γυναικεία σπρέι υγιεινής, έγχρωμο ή αρωματικό χαρτί υγείας, σερβιέτες με αποσμητικό ή ταμπόν, και αφρόλουτρο.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτές τις αλλαγές;
Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκύψουν εάν η φυσιολογική ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο κόλπο σας ενοχληθεί. Πολλά πράγματα μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του υγιούς κόλπου, συμπεριλαμβανομένων γυναικεία σπρέι υγιεινής, σαπούνια ή αντιβιοτικά, ο διαβήτης, εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις.

Πώς μπορεί να είναι επιβλαβής το κολπικό douching;
Οι χημικές ουσίες Douches μπορεί να ερεθίσουν το κόλπο σας και να αλλάξετε τη φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο σας. Douching μπορεί να εξαπλώσει επίσης μια μόλυνση στη μήτρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθετε φλεγμονώδη νόσος της πυέλου. Αυτό είναι λοίμωξη των σαλπίγγων, που μπορεί να σας προκαλέσει υπογονιμότητα.

Το Douching δεν είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το σώμα σας καθαρό. Ενοχλητικη μυρωδιά που μπορεί να παρατηρήσετε, συνήθως προέρχεται από την περιοχή έξω από τον κόλπο (αιδοίο). Κρατώντας αυτό το χώρο καθαρό με απαλό σαπούνι και νερό μπορεί να εμποδίσει μυρίζει.
Τι είναι μια μόλυνση από μύκητα;
Μικρές ποσότητες του μύκητα βρίσκονται πολλές φορές σε έναν υγιή κόλπο. Αλλά εάν αυξηθεί πολύ η ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει μυκητίαση. Τα πιθανά συμπτώματα λοιμώξεων από μύκητες αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

Λοιμώξεις μύκητα συνήθως δεν έχουν μεταδοθεί από το σύντροφό σας.Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια μόλυνση ζύμης, εάν χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά, είστε έγκυες, έχετε διαβήτη, ή παραμείνετε ζεστή και ιδρωμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν συχνές μυκητιάσεις χωρίς προφανή λόγο.
Σημεία των λοιμώξεων από μύκητες
Κολπικό έκκριμα που μοιάζει σαν λευκό, τριμμένο τυρί
Οίδημα και πόνος γύρω από το αιδοίο
Έντονη φαγούρα
Επώδυνη σεξουαλική επαφή
Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις μύκητα;
Οι λοιμώξεις μύκητα αντιμετωπίζονται συνήθως με φάρμακο που βάζετε στον κόλπο σας ή με φάρμακο από του στόματος.

Αν έχετε μυκητιάσεις συχνά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή ή καλλιέργεια. Αλλά εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το τι προκαλεί την κολπίτιδά σας, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Πολλά άλλα αίτια εκτός από μύκητα μπορούν να προκαλέσει κολπίτιδα.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;
Βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται συνήθως από ένα κοινό μικρόβιο, που λέγεται Gardnerella vaginalis. Γιατί μερικές γυναίκες αναπτύσσουν αυτή τη μόλυνση δεν είναι σαφές. Είναι πιθανόν να μην έχουν κολλήσει από το σύντροφό τους. Οι πιθανές ενδείξεις αναφέρονται παρακάτω.

Βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό φάρμακο, συνήθως ένα χάπι ή κολπική κρέμα.

Σημάδια της βακτηριακής κολπίτιδας
Ένα λευκό, γκρι ή κιτρινωπό κολπικό έκκριμμα
Μία χαρακτηριστική μυρωδιά (σαν μυρωδιά ψαριού), που είναι ισχυρότερη μετά τη σεξουαλική επαφή ή μετά το πλύσιμο με σαπούνι
Κνησμός ή κάψιμο
Ελαφρά ερυθρότητα και οίδημα του κόλπου ή του αιδοίου

Τι είναι η τριχομονίαση;
Tριχομονίαση προκαλείται από έναν οργανισμό που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Μπορεί να έχετε μολυνθεί, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πιθανές ενδείξεις trichomoniasis αναφέρονται στο παρακάτω πλαίσιο.

Trichomoniasis αλιεύεται συνήθως από σεξ δεν το προφυλακτικό με κάποιον που έχει μολυνθεί. Είναι αντιμετωπίζονται συνήθως με από του στόματος αντιβιοτικά.

Σημάδια τριχομονίασης,
-Κιτρινωπό ή πρασινωπό, υδαρό, αφρώδες έκκριμα
-Δυσάρεστη μυρωδιά
-Πόνος και κνησμός κατά την ούρηση
-Γίνεται πιο εμφανής μετά από περίοδο σας
Τι συμβαίνει με άλλες λοιμώξεις;
Δύο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανώμαλο κολπικό έκκριμα. Αυτές οι λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από βακτήρια. Μερικές φορές το μόνο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Και οι δύο αυτές λοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με ενέσεις αντιβιοτικού ή χάπια.

Πρέπει ο σύντροφός μου να πάρει θεραπεία;
Μερικές φορές. Συζητήστε με το γιατρό σας αν είστε σεξουαλικά ενεργή. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε προφυλακτικά την σεξουαλική επαφή έως ότου έχετε υποβληθεί σε θεραπεία.

 
Κολπίτιδα – BV

Οι περισσότερες κολπίτιδες είναι μη-μολυσματικές. Αυτές που είναι μολυσματικές ανέρχονται σε ποσοστό 15% στο σύνολο των ασθενειών και ενδέχεται μεταξύ των άλλων να παρουσιάσουν συμπτώματα αλλεργικών ή ορμονικών αντιδράσεων.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις είναι οι βακτηριακές , οι οποίες και είναι υπεύθυνες για το 40%-50% των περιπτώσεων της κολπίτιδας. Οι λοιμώξεις αυτές προκαλούν ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα: ο γαλακτοβάκιλλος( Lactobacillus) που είναι υπεύθυνος για την άμυνα της ευαίσθητης περιοχής έχει προσβληθεί από βακτήρια όπως Gardnerella vaginalis, τα οποία και προκαλούν τη λεγόμενη βακτηριακή κολπίτιδα.

Μια κολπική λοίμωξη που ονομάζεται vaginosis και συνοδεύεται με φλεγμονή του αιδοίου ή του κόλπου ονομάζεται κολπίτιδα.

Τα σημεία και συμπτώματα αυτής της ασθένειας εξαρτώνται από την αιτιολογία (λοιμώδης-μολυσματική ή μη λοιμώδης-μολυσματική κολπίτιδα), αλλά συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη έκκριση βλέννας (λευκόρροια), από μεταβολή του pH, κνησμό (φαγούρα) του κόλπου κλπ.
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ – ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ
Κολπίτιδες – Viveta Mentzelopoulou kai smelly cat (pussy)

Η περιοχή αυτή δέχεται καθημερινά την επίδραση πολλών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς έως σοβαρές μολύνσεις.

Μη λοιμώδης-μολυσματική κολπίτιδα

Αυτό το είδος της κολπίτιδας συναντάται σε κορίτσια πριν από την εφηβεία και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (λόγω της μείωσης των ορμονών).

Τα συμπτώματα είναι:

- Φλεγμονή του αιδοίου
- Κνησμός /αίσθηση της καύσης των γεννητικών οργάνων
- κολπική βλέννα πρασινωπή-καφέ με έντονη αίσθηση δυσοσμίας

Οι πιο κοινές αιτίες είναι συνήθως οι ακόλουθες:

- Αλλεργία σε αφρόλουτρα, σαπούνια, αντισυλληπτικά, γυναικεία σπρέι, αρώματα, απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των εσωρούχων κλπ.
- Στενά ρούχα και από υλικό που δεν επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει (π.χ. από λίκρα …)
- Κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
- Λάθος τρόπος καθαρισμού (από πίσω προς τα εμπρός)

SOS!!! ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ + Βιβέτα!!

Λοιμώδης-Μολυσματική κολπίτιδα

Αυτό το είδος της κολπίτιδας παρουσιάζεται σε γυναίκες από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση. Όλες ακόμη και αυτές που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή υγιεινή τους με κάποιο υποαλλεργικό σαπούνι.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κολπίτιδας οι οποίες κατατάσσονται ανάλογα με τη μικροβιακή αιτία που τις δημιουργεί.

1. Παρασιτική Κολπίτιδα
2. Μυκητιασική Κολπίτιδα
3. Βακτηριακές Κολπίτιδες
4. Κοινή Κολπίτιδα
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός σας θα σας πάρει το ιατρικό ιστορικό και θα σας εξετάσει, περιλαμβάνοντας μια πυελική εξέταση.
Οι ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πότε ξεκίνησε η αλλαγή ή το παθολογικό κολπικό έκκριμα;
Έχετε το ίδιο ποσό και τύπο κολπικού εκκρίματος σε όλη τη διάρκεια του μήνα;
Πως φαίνεται το έκκριμα (χρώμα και συνοχή);
Υπάρχει μια συγκεκριμένη οσμή;
Έχετε πόνο, φαγούρα ή κάψιμο;
Ο σεξουαλικός παρτενέρ σας έχει επίσης κάποιο έκκριμα;
Έχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς παρτενέρ ή παρτενέρ που δεν γνωρίζετε πολύ καλά;
Τι τύπο αντισύλληψης χρησιμοποιείτε;
Χρησιμοποιείται προφυλακτικά;
Υπάρχει κάτι που ανακουφίζει από το έκκριμα;
Έχετε δοκιμάσει κρέμες χωρίς συνταγή; Βοήθησαν;
Κάνετε ντους;
Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, κολπική φαγούρα, πυρετό, κολπική αιμορραγία, εξάνθημα, οξυτενές κονδύλωμα ή άλλες βλάβες, ή αλλαγές κατά την ούρηση, όπως δυσκολία, πόνο ή αίμα;
Τι φάρμακα παίρνετε;
Έχετε αλλεργίες;
Αλλάξατε πρόσφατα τα απορρυπαντικά ή τα σαπούνια που χρησιμοποιείται;
Φοράτε συχνά πολύ στενά ρούχα;
Πότε κάνατε τελευταία φορά τεστ Παπ; Είχατε ποτέ θετικό τεστ Παπ;
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να εκτελεστούν περιλαμβάνουν:
Καλλιέργειες από τον τράχηλο
Μελέτη του κολπικού εκκρίματος στο μικροσκόπιο
Τεστ Παπ
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση. Μπορεί να χορηγηθούν κρέμες ή υπόθετα και να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά. Φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα μπορεί να απαιτούνται για την αντιμετώπιση τριχομονίασης ή συγκεκριμένων μυκητιάσεων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης και ο σεξουαλικός παρτενέρ σας.
Θυμηθείτε: Αυτό το εργαλείο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ποτέ μην αγνοήσετε επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές βασιζόμενοι σε κάτι που έχετε διαβάσει στο iatronet.gr. Αν έχετε έκτακτη ιατρική ανάγκη καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή καλέστε το 166.

Οι κολπίτιδες σήμερα είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.Είναι ένας από τους συνηθέστερους λογούς που μια Βιβέτα Μεντζελοπούλου θα επισκεφτεί τον Βιβέτα Μεντζελοπούλου της. Για να ελαχιστοποιήσουμε την εμφάνιση τους αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές από τον γυναικολόγο μας.
Παρασιτική Κολπίτιδα

Εννέα στις δέκα περιπτώσεις προκαλείται από Trichomonas vaginalis και αντιπροσωπεύει το 20 τοις εκατό όλων των ειδών κολπίτιδας. Σε αντίθεση με τους άλλους τύπους κολπίτιδας αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το προαναφερόμενο παράσιτο προκαλεί το ήμισυ των λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο.

Η πραγματική περίοδος επώασης παραμένει ακόμη μυστήριο για τους ειδικούς, οι οποίοι την τοποθετούν μεταξύ 4 έως 28 ημερών. Το πιο ορατό σύμπτωμα είναι ένα κιτρινωπό πράσινο κολπικό έκκριμα με έντονη οσμή. Ωστόσο, πολλές γυναίκες που έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζουν κανένα ασυνήθιστο σύμπτωμα. Εντούτοις, εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τον τράχηλο της μήτρας.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη και, όπως και στην περίπτωση της καντιντίασης, η χρήση των συγκεκριμένων λύσεων καθαρισμού για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής βοηθά στην ανάκτηση της κολπικής περιοχής.

 

Μυκητιασική κολπίτιδα

Το είδος της μυκητιασικής κολπίτιδας αποτελεί το 25% των περιπτώσεων κολπίτιδας. Οι στατιστικές λένε ότι το 75% των γυναικών υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από μυκητιασική κολπίτιδα ενώ το 5% με 10% από αυτές πάσχουν από υποτροπιάζουσες ή επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες, που σημαίνει τουλάχιστον την εμφάνιση 3 ή 4 επεισοδίων της ασθένειας αυτής εντός του έτους. Ιδιαίτερα πλήττει τις έγκυες γυναίκες.

Ο μύκητας Candida albicans που προκαλεί τις περισσότερες κολπίτιδες τέτοιου είδους, καθώς και άλλα είδη μυκήτων όπως ο επονομαζόμενος Candida glabrata, που είναι όλο και πιο διαδεδομένος πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που υποτροπιάζουν και παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα τέτοιου είδους κολπίτιδας μέσα στο έτος.

Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαδικασία που επηρεάζει το αιδοίο ή τον κόλπο και οφείλεται στον αποικισμό των επιθηλιακών κυττάρων από ένα μύκητα που ονομάζεται Candida, ο οποίος είναι πάντα παρών στο σώμα (στόμα, πεπτικό σωλήνα και κόλπο) σε μικρές ποσότητες. Η γυναίκα παρατηρεί μία άφθονη ροή πολύ συμπυκνωμένου εκκρίματος . Το πρόβλημα παρουσιάζεται με την αύξηση της οξύτητας του κόλπου και τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό του μύκητα..

Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες; Παρά το γεγονός ότι επτά στις δέκα γυναίκες υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωή τους, περισσότερο επιρρεπείς σε αυτό το είδος κολπίτιδας είναι αυτές με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πιθανόν να προσβάλλονται πιο πολύ οι έγκυες γυναίκες, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή με στεροειδή που έχουν ως βάση ναρκωτικές ουσίες και γυναίκες κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής τους..

Πώς αντιμετωπίζεται; Ο γιατρός προβλέπει θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα προκειμένου να βελτιώσει τα συμπτώματα: συνιστάται συνήθως ένα συγκεκριμένο προϊόν περιποίησης της ερεθισμένης περιοχής που βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας του κόλπου και ενεργεί αποτελεσματικά στην πρόληψη του κνησμού.

Μυκητίαση

Τι είναι η μυκητίαση;

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά υπάρχουν στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σε μικρό αριθμό και με τη μορφή σπόρων. Κάτω όμως από κατάλληλες συνθήκες όπως ζέστη, υγρασία, χρήση αντιβιοτικών, σεξουαλική επαφή, κατανάλωση γλυκών, στενά ρούχα, νάυλον εσώρουχα, ανοσοκατεσταλμένα άτομα κ.α. αναπτύσσονται προκαλώντας ενοχλήσεις. Οι ενοχλήσεις αυτές είναι συνήθως κνησμός, ερυθρότητα, έκκριση λεύκων υγρών. Η μυκητίαση είναι συχνά πολύ ενοχλητική και μπορεί να παρουσιάζεται ακόμα και κάθε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή και στους δύο συντρόφους, η οποία μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες. Πάντως η μυκητίαση είναι πάντα νόσος του κόλπου, και δεν μπορεί να προκαλέσει καμία λοίμωξη στον τράχηλο, ή στη μήτρα.

 

Βακτηριακές Vaginosis

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται όταν χάνεται η ισορροπία ανάμεσα σε δύο κοινά βακτήρια της χλωρίδας του κόλπου, όπως του γαλακτοβάκιλλου Lactobacillus. και Gardnerella vaginalis εξαιτίας της χρήσης αντιβιοτικών ευρέος φάσματος στα πλαίσια θεραπείας, της υπερβολικής υγιεινής (κολπικών πλύσεων) και εξαιτίας ενδομήτριων συσκευών (IUDs) που ενεργούν ως δεξαμενή. Τα συμπτώματα είναι η λευκή ή γκρίζα βλέννα και η αποκρουστική μυρωδιά της. Η θεραπεία που συνιστάται είναι η χρήση αντιβιοτικού, με τη μορφή κολπικών υπόθετων σε συνδυασμό με μια σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.
Από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του γυναικείου σώματος, η περιοχή των γεννητικών οργάνων δέχεται καθημερινά την επίδραση διάφορων παραγόντων, που μπορούν να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς έως σοβαρές μολύνσεις. Διάφοροι μικροοργανισμοί άλλοι από τους οποίους είναι σύμμαχοι του οργανισμού και άλλοι εχθροί, βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ισορροπία που μπορεί πολύ εύκολα να διαταραχτεί. Μειωμένη άμυνα του οργανισμού, καθημερινές συνήθειες, ορισμένα φάρμακα αλλά ακόμα και έντονες συναισθηματικές εξάρσεις είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις που ευνοούν την επικράτηση των εχθρικών μικροβίων. Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τη συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο της. Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις διάφορες μολύνσεις είναι η ανατομική κατασκευή του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, εξωτερικά βρίσκεται μόνο το αιδοίο. Όλα τα υπόλοιπα όργανα, δηλαδή ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες βρίσκονται εσωτερικά στο σώμα της γυναίκας. Η περιοχή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις είναι ο κόλπος, από όπου υπάρχει κίνδυνος να προχωρήσουν βαθύτερα προς τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.
Ο κόλπος [Επεξεργασία]

Ο κόλπος είναι ένας ινομυώδης και ελαστικός σωλήνας, που χρησιμεύει στην υποδοχή του πέους, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Με το ένα άκρο του επικοινωνεί με τον τράχηλο της μήτρας, ενώ με το άλλο το οποίο φράσσεται μερικώς από τον παρθενικό υμένα, εκβάλει στο αιδοίο. Το μήκος του είναι 8-9 εκατοστά. Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του κόλπου βρίσκονται δύο μικροί αδένες, οι βαρθουλίνειοι αδένες, που το έκκριμα τους υγραίνει τον κόλπο κατά τη συνουσία, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του πέους στον κόλπο [4]. Στην άτοκη ενήλικη γυναίκα ο κόλπος σε διατομή έχει σχήμα “Η” και χαρακτηρίζεται από επιμήκεις αυλακώσεις – οι στήλες του κόλπου – και πολλές εγκάρσιες πτυχές. Αυτή η διαμόρφωση του κόλπου επιτρέπει μεγάλη διάταση κατά τον τοκετό [2].
Είδη κολπίτιδας [Επεξεργασία]

Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες [6], που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και μεταναστεύουν στον κόλπο διαμέσου του περινέου [3] είτε βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών [6]. Ανάλογα με τον υπεύθυνο οργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας [5]:
Τριχομοναδική κολπίτιδα [Επεξεργασία]
Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία [1]. Οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα αναερόβιο πρωτόζωο, μια μορφή μικροοργανισμού. Ο παρασιτικός αυτός μικροοργανισμός είναι η αιτία πρόκλησης της τριχομονάδωσης, όπου είναι η πιο κοινή παθογόνος λοίμωξη από πρωτόζωα σε ανθρώπους στις βιομηχανικές χώρες [13]. Η τριχομονάδα ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα [5]. Τα μικρά χείλη και ο πρόδρομος του κόλπου είναι εξέρυθρα ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου έχει σκοτεινέρυθρη χροιά και είναι γεμάτος από αιμορραγικές κηλίδες. Συνυπάρχει κνησμός και παρατηρούνται διαβρώσεις ή και λειχηνοποίηση των μικρών και των μεγάλων χειλέων του αιδοίου ή και της γύρω περιοχής [1].
Μυκητιασική κολπίτιδα [Επεξεργασία]μικροβίων
Συνήθως είναι υπεύθυνη η Candida albicans [5]. Πρόκειται για ένα μύκητα ο οποίος προκαλεί ευκαιριακές λοιμώξεις σε ανθρώπους αλλά και συστηματικές λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (π.χ. σε ασθενείς με AIDS, ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση). Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξηση της όμως οδηγεί στην καντιντίαση. Φυσιολογικά η ποσότητα είναι μικρή καθώς ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη μικροχλωρίδα που υπάρχει στο πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου [11]. Πολλές φορές οι μύκητες μεταναστεύουν από το παχύ έντερο στον κόλπο προκαλώντας κολπίτιδες [3]. Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο κνησμός. Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος και θυμίζει το τυρί τύπου cottage. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες είναι συχνές σε γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σε εγκυμονούσες, σε γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή κορτιζόνη, σε πάσχουσες από σιδηροπενική αναιμία [4] και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά [1]. Η νόσος μεταδίδεται και με τη σεξουαλική οδό, ενώ δεν είναι σπάνια και η λοίιμωξη με γοννόκοκο ή τριχομονάδα. Η κλινική εικόνα μοιάζει με την τριχομοναδική κολπίτιδα αλλά το μεν υγρό είναι κρεμώδες, η δε ερυθρότητα δύναται να επεκτείνεται και στις μηρογγενητικές πτυχές [1].
Βακτηριδιακή κολπίτιδα [Επεξεργασία]
Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis [5], ένα αναερόβιο βακτήριο [9] που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Πάντα όμως η βακτηριδιακή κολπίτιδα οφείλεται σε πολλούς ταυτόχρονα οργανισμούς. Στην πραγματικότητα η βακτηριδιακή κολπίτιδα είναι ένας μαζικός αποικισμός του κόλπου από διάφορα μικρόβια. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα [5].
Κολπίτιδα από χλαμύδια [Επεξεργασία]
Πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μορφή κολπίτιδας [7]. Τα χλαμύδια είναι μια ομάδα βακτηρίων και ονομάζονται Chlamydia Τrachomatis [14]. Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ τη διάγνωση. Συνήθως παρουσιάζουν ελαφριά ροή αίματος, ειδικά μετά τη σεξουαλική πράξη και μπορεί να έχουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση [5]. Στις γυναίκες προσβάλει τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες και το ουροποιητικό σύστημα. Ακόμη μπορούν να προσβληθούν τα μάτια, ο φάρυγγας (απο στοματική σεξουαλική επαφή), και ο πρωκτός (από πρωκτική επαφή), σε προχωρημένη νόσο που μένει αθεράπευτη μπορούν να προσβληθούν και οι αρθρώσεις [8]. Τα χλαμύδια αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο σε νέες γυναίκες (18-35 ετών) που εναλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους. Εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, μειώνοντας τις πιθανότητες της να μείνει έγκυος στο μέλλον [7].
Η διάγνωση της κολπίτιδας [Επεξεργασία]

Η διάγνωση γίνεται έπειτα από γυναικολογική εξέταση. Ο ιατρός εισάγει έναν διαστολέα στον κόλπο για να τον διατηρεί ανοικτό και λαμβάνει με ειδικό στειλεό δείγμα από το κολπικό έκκριμα. Η διαδικασία δεν πονάει αλλά μπορεί να είναι κάπως ενοχλητική. Στη συνέχεια το δείγμα στέλνεται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα χαρακτηρίζεται από τέσσερα κλινικά σημεία (κριτήρια του Amsel). Αυτά είναι οι λεπτόρρευστες κολπικές εκκρίσεις προσκολλημένες στα τοιχώματα, οι δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, η πτώση του pH των κολπικών εκκρίσεων κάτω από 4,5 και παρουσία κυττάρων που περιβάλλονται από βακτήρια. Η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας τίθεται με τη διαπίστωση της πτώσης του κολπικού pH κάτω από το 4,5 και την ανεύρεση πολλαπλών μυκήτων στο κολπικό επίχρισμα ή στην καλλιέργεια. Στην τριχομονάδα η διάγνωση γίνεται με τη μικροσκοπική εξέταση του κολπικού επιχρίσματος όπου διαπιστώνεται η παρουσία του παρασίτου
Η πρόγνωση της κολπίτιδας [Επεξεργασία]

Η κολπίτιδα με ήπια συμπτωματολογία ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ενδομητρίτιδα, μετεγχειριτικές λοιμώξεις, ενώ διευκολύνεται η μετάδοση του ιού του AIDS (HIV) [
Η φαρμακευτική αγωγή της κολπίτιδας

Η τριχομοναδική κολπίτιδα θεραπεύεται με φάρμακα δραστικά έναντι των τριχομονάδων και κυρίως με το Flagyl. Η θεραπεία απευθύνεται συνήθως και στους δύο σεξουαλικούς συντρόφους, εφόσον αυτό βεβαίως είναι εφικτό. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες θεραπεύονται με φάρμακα χορηγούμενα τοπικά (κολπικές κρέμες, κολπικά υπόθετα), όπως μικροβίωνμικροβίων, Dactarin, Travogen και άλλα ή από το στόμα όπως το Sporanox ή το Fungustatin. Η από του στόματος θεραπεία θεωρείται γενικά προτμότερη καθώς το φάρμακο φτάνει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ιστούς που δεν φτάνουν τα τοπικώς χορηγούμενα. Για την βακτηριδιακή κολπίτιδα υπάρχει επίσης τοπική θεραπεία αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται από του στόματος αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα όπως το Flagyl .
Η πρόληψη της κολπίτιδας

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της κολπίτιδας είναι η προσοχή της υγιεινής. Η χρήση άνετων ρούχων από φυσικές ίνες (μικροβίων, λινό, μετάξι), η αποφυγή στενών παντελονιών, η αποφυγή χρήσης ισχυρών αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή, (δεν βοηθούν στην διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου), ο περιορισμός της χρήσης αποσμητικών, η πλύση των εσωρούχων με ζεστό νερό [7], οι ασφαλείς σεξουαλικές επαφές, η συχνή επίσκεψη στο γιατρό για τεστ Παπανικολάου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με την άμμο και η πολύωρη παραμονή με βρεγμένο μαγιό καθώς το υγρό και θερμό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων
Η κολπίτιδα κατά την εγκυμοσύνη

Οι κολπίτιδες είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξημένες ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα της γυναίκας αλλάζουν τις συνθήκες του κόλπου πχ. την οξύτητα με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων. Οι μυκητιάσεις είναι ο πιο συχνός λόγος που μία έγκυος παραπονείται για συμπτώματα τύπου κολπίτιδας. Η μυκητίαση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την εγκυμοσύνη. Η τριχομονάδα, αν και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των γιατρών, κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη, γενικά καλό είναι να θεραπεύεται και στους δύο συντρόφους. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα τέλος, έχει ενοχοποιηθεί για προβλήματα στην εγκυμοσύνη όπως πρόωρο τοκετό ή πρόωρη ρήξη του θυλακίου και πρέπει να θεραπεύεται
Η επίδραση της διατροφής στη κολπίτιδα

Η κατανάλωση γιαουρτιού ευνοεί τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, τα λαχανικά και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες ενιχύουν την άμυνα του οργανισμού στην περιοχή [4].
Κοινή Κολπίτιδα

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, εμφανίζεται όταν η αιτία είναι κάτι περισσότερο από ένα μικρόβιο. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την παθογένεια και η θεραπεία είναι συνήθως πιο πολύπλοκη.

Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια είναι:

- vaginalis Trichomonas vaginalis με Gardnerella
- Candida spp. με το βακτηριακό vaginosis

 Κολπικό έκκριμα

Το κολπικό έκκριμα αναφέρεται σε εκκρίσεις από τον κόλπο. (Viveta Vagina)

Η ύπαρξη κάποιας έκκρισης από τον κόλπο είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι αδένες στον τράχηλο παράγουν μια καθαρή βλέννα. Οι εκκρίσεις αυτές μπορεί να γίνουν άσπρες ή κίτρινες όταν εκτεθούν στον αέρα. Αυτές είναι φυσιολογικές μεταβολές.
Το ποσό της βλέννας που παράγεται από τους τραχηλικούς αδένες ποικίλει στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Αυτό είναι φυσιολογικό και εξαρτάται από το ποσό των οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο σώμα σας. Είναι επίσης φυσιολογικό τα τοιχώματα του κόλπου να απελευθερώνουν κάποιες εκκρίσεις. Το ποσό εξαρτάται από το επίπεδο των ορμονών στο σώμα.
Η κολπική έκκριση που ξαφνικά διαφέρει σε χρώμα, οσμή ή συνοχή, ή αυξάνει ή μειώνεται σημαντικά σε ποσότητα, μπορεί να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα όπως μια λοίμωξη.

Αίτια

Οι ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων:

Βακτηριακή κολπίτιδα – τα βακτήρια που συμβιούν φυσιολογικά στον κόλπο υπεραυξάνονται, προκαλώντας ένα γκριζωπό έκκριμα και οσμή ψαριού που επιδεινώνεται μετά από σεξουαλική επαφή. Η βακτηριακή κολπίτιδα συνήθως δεν μεταδίδεται σεξουαλικά.
Χλαμύδια (Βιβέτα)
Αποφολιδωτική κολπίτιδα και ομαλός λειχήνας (Βιβέτα!!!!!) xaxaxa
Ξεχασμένο ταμπόν ή ξένο σώμα (Βιβέτα)
Γονόρροια
Άλλες λοιμώξεις και σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι (Βιβέτα)
Τριχομονίαση

 

 



Viewing all articles
Browse latest Browse all 3451

Trending Articles